Til venstre: Bjelker har blitt slisket opp på dekk, og alle er klare til å sette i gang. Til høyre: Et par spor til tappene fra revisèen er hogd ut i bjelkens underkant.

Avveksling

Da garneringsplankene ligger i en stabel som vi ikke ønsker å pakke ut nå før jul fikk våre to lærlinger, Georg og Josefine, lov til å komme opp over spantebjelkene sammen med oss andre. Ivrige som to glade hundevalper kom de opp fra kjelleren og kunne strekke ut kroppen. Nå er det tid for å felle bjelker. De lengste bjelkene er på omkring 6 meter og har en vekt på omkring 100 kg. Det er ikke bare å gå opp trappa med den under armer. Vi har rigget oss til med en vinsj, sånn at vi kan sliske den opp trappa og bikke den over kanten på øverste bordgang. Det høres gjerne ut som om vi har mange bordganger på, men den øverste bordgangen er så langt den eneste.

Alle mann er nå i gang med å felle bjelker. Sjøl holder jeg på med baugbandet, dvs den pakken med småbjelker som ligger an mot stevnen. Den lille bjelken jeg holder på med er kun på 1,3 meter og er av lerk. Den er tung nok å bakse rund med for min del. Tungt er det også å hogge seg ned i reviséene som er av lerk i dette området. Det er en dårlig plass å stå, og ikke nok med at veden er seig og trevlete, jeg er også nødt til å hogge/stemme vekk i motveds retning. Det var svært utenksomt av meg å frivillig felle disse bitene; her kunne jo en lærling riktig ha fått brynet seg. I stedet har jeg altså måttet bryne eget verktøy så det er godt og skarpt. Skarøks, rettøks, stikkøks og stemjern har fått prøvd seg i denne trevlete veden, og da jeg gikk hjem for kvelden var jeg ganske fornøyd med resultatet. Nå få jeg se om så er tilfelle når lyset er tent i morgen tidlig.

Fem lange bjelker har de andre slisket opp over kanten, og nå hogges og stemmes det for å senke dem ned i passende høyde. Et par av de fem bjelkene har vridd seg i tørkeprosessen, og den ene var såpass vreden at vi måtte kjøre den ene kanten over avretteren. Det er viktig at den ene kanten er plan fordi den skal være bæring for akterskottet av ruffen. Den kan vi ikke la være vridd.
Vi har hatt som mål å felle noen få bjelker før vi reiser hjem til juleferie, og dit kommer vi i løpet av morgendagen. Derfor vil vi påstå at vi er i rute så langt.

17. desember 2014
Morten Hesthammer