Høyre: Johan slår fast garneringen. Venstre: Støten på den siste garneringsplanken blir kappet. Snart er den på plass.

Vi krysser av på lista

Så passerte vi en milepæl, og kan krysse av garnering og de andre plankene innvendig i båten som ferdige. Det vil si at de er på plass, men helt ferdigstilt er de jo ikke må vi dessverre innrømme. Seinere skal hudplanker på plass, og da kommer det mengder med trenagler og bolter igjennom huden, spant og inn gjennom garneringen. Da blir det en jobb å gjøre med disse tingene, og litt sletting propping osv må vi forvente da.Når store milepæler passeres tenker nok noen at nå blir det en markering og en kake, dram eller lignende, men det er vi litt dårlige på altså. Vi retter ut ryggen, går ut av båten og begynner på neste oppgave, så her har vi et forbedringspotensiale!

Det vi nå har rettet blikket mot er å slette av bjelkelaget, slik at vi kan begynne på vaterbord og dekk over påske. Bjelkelaget som består av bjelker som er 17,5 x 17,5 cm bjelker, pluss kraveller og knær har jo både blitt laget og lagt for at det skal passe sammen, men det er rart med det. Enkelte deler vrir seg, slår seg og lever sitt eget liv. Mange elsker å si at tre er så flott, for det er et levende materiale. Jeg syntes også tre er et herlig materiale å se på, og jobbe i, men det at det er så levende og tilsynelatende lever et liv vi ikke kan kontrollere når den relative fuktigheten svinger i takt med været ute er ikke alltid like lett å sette pris på.

Fordi bjelkene har fått leve fritt nå i et stykke tid har vi en jobb med å temme det igjen. Kraftige planker blir skrudd fast i to renner framover dekksbjelkene slik at de jenker seg etter hverandre. Noen må løftes noen millimeter, mens andre må trykkes ned. Så kan vi legge slettestokker, dvs litt kraftige lister, ovenpå bjelkene og se om det er nødvendig å høvle av kanter for at dekksplankene skal ligge nedpå hele bjelkeflaten. Selvsagt er det også andre oppgaver på gang, men det får jeg fortelle om seinere.

12.03.15
Morten Hesthammer