Venstre: Beitingene omtrent på plass. Høyre oppe: Styrbord beiting klar til forbolting. Høyre nede: Josefine tapper babord beiting ned i garneringen.

Beitingene er reist

De som følger med i byggingen av Bankskøyta, enten i levende live eller på webcamera, vil se at det i løpet av de siste par dager har skjedd en forandring over bjelkelaget i framskipet. Plutselig står det to stolper loddrett opp gjennom bjelkelaget. Det er beitingene som er reist. Beitingene er to stk kraftige planker 130 x 300 mm som er plassert 1,5 meter fra hverandre og således er fundamentet for spillrullen i ankerspillet. Spillrullen skal altså lagres opp i akterkant av beitingene når vi kommer så langt.

Jeg søkte på nettet for å se hva beitinger betyr, og der står det skrevet i rapporten av istandsettingen av «Svanhild» at det kommer av det hollandske beting som betyr ankerspill. Siden det er jeg selv som har skrevet den rapporten så må jeg jo tru at det er sant. Jeg sugde ikke den informasjonen ut av eget bryst, men har nok hentet den i et skriv av Worm- Muller i det store oppslagsverket om norsk sjøfart. Nå som det er så mange nederlendere i distriktene våre og internett gjør det skrevne ord så lett tilgjengelig vil jeg være litt mer tilbakeholden med å si at dette er korrekt.

I alle fall; de kraftige plankene er hakket inn i dekksbjelkene slik at de står i lodd, både sideveis og i lengderetning (i lodd på flytevannlinja). For at de skal være lette å træ ned imellom bjelkene er de spisset litt fra underkant av bjelkene og ned til skrogsidene. Der de treffer garneringen er det laget en tapp i foten og et tapphull i garneringen. I tillegg vil beitingene bli boltet fast både i foten og i gjennom dekksbjelkene. De skal således bli solide fundamenter. For å forsøke å unngå råteproblemer i framtida har vi funnet emner som er mest mulig kjerneved, og i tillegg er emnene kløyvd etter margen slik at vi ikke skal få store tørkesprekker i emnet. Får vi en sprekk som går igjennom dekk vil vann følge sprekken inn i båten, og det forsøker vi å unngå.

Når vi legger dekket noe seinere skal det legges ekstra tykke planker rundt palstøttene og framover. Det vil bidra til å stive av hele konstruksjonen i framskipet sammen med det store kneet som skal legges foran palstøtta i midten. Det blir heftig å se når vi blir ferdige. Enn så lenge får vi glede oss over de erigerte beitingene.

19.03.15
Morten Hesthammer