Venstre: Audun, Arnfinn og trossa. Høyre: Her ser en kveil med trosse på begge sider av seilet. De er sammenhengende og er nok flere hundre meter lang i virkeligheten.

Trutning og trosse

Jeg hadde tenkt å forbigå saken i stillhet, men når det nå har endt så godt kan jeg jo avsløre det. Etter sjøsetting var det et par smålekkasjer i skroget så vi pumpet til å begynne med ut noen liter i døgnet. Ikke all verden, men allikevel. Etter ca en uke stoppet det å sive inn i framskipet, men midtskips kom det fortsatt noe inn. Båtbygger Jarle Aas var i denne perioden innom for å få en klump med bek, og han mente at lekkasjen ville gi seg etter tre ukers tid. Fra den dagen av telte Kasper ned mot tre uker. Dagen før Bankskøyta hadde ligget i sjøvann i tre uker sa han at i morgen skal båten være tett. Og det blei den. Nesten på minuttet også virker det som. Nå har det gått én uke uten at vi ha lenset noe som helst, så da er i alle fall den spenningen borte.

At treverk krymper og utvider seg i takt med fuktighetsinnholdet er kjent. Da er det gjerne ikke så merkelig at tømmer som blei tilpasset og boltet sammen for to år siden har tørket ytterligere noen millimeter siden den gangen. Nå skal det ikke store åpningen til for at vann finner veien inn, så en liten millimeter kan gi godt med vann i løpet av et døgn. Om vi sier at vårt treverk har vært tørket ned til ca 18% relativ fuktighet da vi bygde skroget og at treverket som er i sjøen nå trekker til seg fuktighet så det blir mettet med vann. Da vil treverket utvide seg med ca 1,4%. Hudplankene undervanns, om vi regner at det er ca 2 meter i dybde, utvider seg da med ca 3 cm. Det blir et voldsomt press fra planke til planke, og det er da ikke så merkelig at en liten lekkasje tetner til. Vel, nok om det, båten er tett og flyter fint.

Da vi hadde en liten matpause fra dagens gjøremål i dag dukket to glade Sunnmøringer opp på plassen. Det var Audun, som seiler skipper på jakta Mathilde, og Arnfinn fra Tjørvåg. Arnfinn var innom for noen måneder siden og nevnte at han hadde flere hundre meter med kraftig trosse. Den lå nå bak i bilen hans. Mens Audun på skippervis svinset rundt og kikket på båten, pratet med folk og koste seg i sola blei Arnfinn stående og kveile trossa over på et par paller. Da trossa var kveilet opp i mannshøyde med tampen godt plassert på toppen dukket Audun opp igjen klar for å bli avfotografert sammen med trossa. Sånn skal en skikkelig skipper opptre!

At Arnfinn kom med trossa er ikke sånn helt ut av det blå. På dekket på modellen av Bankskøyta står det et par gode kveiler med banktrosse. Det har Arnfinn sett, og så har han nok tenkt at det bør skøyta også ha. Her er i alle fall et bilde.

11.05.16

Morten Hesthammer