
Kvinner i arbeid
Det er ikke ofte vi har kvinner i arbeid på Bankskøyta, men i dag var det to stykker i gang samtidig. Sarah, som er vår repslager, holdt seg tett inntil riggerbenken hele dagen, og Magdalena dukket opp ved lunsjtider for å male hvor nødvendig.
Magdalena har stilt opp som frivillig ved jevne mellomrom i ca ett år nå. Det er sprekt gjort av en ung kvinne som går på styrmannsskolen på full tid ellers. I dag hang hun over svineryggen og satte av skillet mellom topprekke og svineryggen. Den ene er hvit og den andre svart, og her var en del hvitmaling som måtte dekkes over med svartmaling. Det skal jo være et skarpt skille mellom disse to.
Sarah går over alle spleiser og ser til at smerting og kledning blir bra. Det er lett for at enkelte kordeler i spleisen legger seg sånn at spleisen ikke blir rund og pen. Da gnir Sarah spleisen godt inn i fåretalg og legger sjømannsgarn i duktene, dvs. i søkkene mellom to kordeler. På den måten får hun bygd opp i spleisen og den blir pen og rund å se på når det hele pakkes inn i seilduk og deretter kles med tjæret garn. Det aller viktigste er selvsagt å kle wiren så den er hermetisk lukket. Vann skal ikke få anledning til å trenge inn og få wiren til å ruste. Området der spleisen starter etter at wiren har gått rundt kausen er spesielt viktig. Når wiren er ferdig spleiset deler den seg ned i to bein, og mellom dem er et skritt som må dekkes godt til. En bukse, eller bleie om man vil, klippes ut i seilduk, og dekker dette området som fettes og tjæres godt. Slurver man med dette slik at vann har mulighet til å komme inn til wiren, ja så hadde det vært bedre at spleisen var helt åpen. Da har vi i alle fall mulighet til å følge med. På en tidligere jobb jeg har vært med på ble hele den gamle wiren pakket ut, gått over og pakket inn igjen etter inspeksjonen. Wiren var godt over 100 år gammel og fortsatt brukbar. Det går godt an å få ting til å vare altså!
03.05.16
Morten Hesthammer