Venstre: Kasper sikter for å se at mastra står i lodd. Høyre: Lars har tilpasset kiler rundt stormasta, og er godt i gang med dem.

Småplukk

I dag har det foregått litt av hvert om bord i bankskøyta. Vi visste at vi hadde lite bendslewire i ønsket dimensjon, så Sarah og jeg gikk i gang med å bruke opp det vi hadde tilgjengelig. Mer er på vei fra leverandør. Vi har bare uka ut på å gjøre båten presentabel for dåp, så det var ingen grunn til å slumre bort og lure på hva man skulle finne på. Sarah gikk sammen med Kasper og er nå i gang med å sette taljerepene til mesanmasta. Nå ligger båten etter vannlinja (parallelt med), og i og med at mesanmasta skal stå i lodd er det bare å sikte over ett med akademiet som er det nærmeste store bygget. Det har store vindusflater med lange sprosser i mellom dem, så det er ikke vanskelig å se hva som er i lodd. Sideveis er det nesten like enkelt, men i og med at mesanmasta har slått seg og dermed har en sleng i toppen må en prøve å sette masta så det syntes så lite som mulig at den har en sleng.

Taljerepene har Kasper og Sarah smurt inn i fåretalg, så det er mildt sagt glatte. Da løper de godt i hullene i jomfruene. På byggeplassen ivret kråkene etter å få seg en bit fåretalg, men her ute ved Molja er det kun krykkjer som flyr rundt oss. Vi får se i morgen om det er talg på taljerepene, eller om fuglene har fått seg et bedre måltid.

Sjøl har jeg vært i gang med å montere de siste beslagene på rundholtene, og helt avslutningsvis var jeg i gang med å bore opp et skivgatt i nokken av klyverbommen. Med et tau kan vi da dra en løpering, hvori halsen på klyveren kan festes, ut og inn på klyverbommen etter ønske.

Lars som så for seg at han skulle montere dør i skottet til maskinrommet blei stanset på dekket og hanket inn som forsterkning over dekk. Det er viktig å bli så ferdig som mulig over dekk og i riggen, så får det siste i innredningen vente. Han har vært i gang med å lage kiler for å støtte stormasta i gjennom dekket. Kileemnene er allerede avrundet på den flaten som ligger an mot masta. Lars skjærer kilene til ut mot bjelkelaget og dekket, og passer på at de ikke presser mot ringen som står over dekk. Den er kun til å sy fast mastekragen i. Presser man for mye på den vil skjøtene åpne seg og da tar det ikke lang tid før vann finner veien inn i båten. Å tilpasse kilene er et puslearbeide, for de skal ligge godt an hele veien hvor de skal, og så skal de ha et hode som ligger an mot dekksringen og ikke har mulighet til å arbeide seg nedover. Det ser ut til at Lars har draget på det, så jeg regner med at alle er på plass rundt masta i morgen. Da gjenstår mesanmasta.

Det er bare en ting å si; vi er på vei mot målet!

06.06.16

Morten Hesthammer