Venstre: Toppmasta er heist til topps, og skøyta ser ikke akkurat underrigget ut. Høyre: Vaterstagsblokka med et nysmidd beslag.

Estetiske detaljer

Alt som skjer om bord i Bankskøyta skjer for første gang om bord. Sånn er det jo når ting er helt nytt. I dag heiste vi toppstanga, den øverste delen av masta, til topps. For aller første gang. Masta som i grunnen har hatt en akseptabel mastehøyde med toppstanga nedfiret, blei forhøyet med omkring 6 meter. Det syntes i terrenget kan man si. Det ser mektig og overrigget ut.

Toppstanga er en 10 meter lang mast som sklir i beslag i forkant av stormasta. Den veier en del kilo, så å hive den opp med håndemakt kunne vi i første omgang se bort i fra. Å benytte seg av ankerspillet om bord virket derfor ganske så logisk. Heiseanordningen er som følger: et kraftig tau er festet i salingen, ett av beslagene den sklir i, går nedenom foten på toppstanga, opp igjennom et skivgatt høyere oppe i hovedmasta, ned i dekket og fram til ankerspillet. Så var det bare å sveive på ankerspillet og toppmasta sklei så fint oppover at det var en fryd, det kan forresten ses som en liten filmsnutt på Hardanger Fartøyvernsenter sin facebook side. Da toppstanga var kommet opp så høyt som den kunne heiv vi Kasper opp for å få ham til å sette inn en låsing som holder toppstanga på plass sånn at vi kunne slakke av på tauet. Alt gikk som smurt, og det ser bra ut! Moro.

På slutten av dagen var jeg en tur over i verkstedet hvor jeg bl.a. gjorde klar en blokk til vaterstaget. Smeden vår ved Hardanger Fartøyvernsenter, Seppe, har smidd beslaget og det slo meg hvor flott arbeid han har utført til Bankskøyta. Det gjelder selvsagt ikke bare ting som skal til Bankskøyta, men det er nå de tingene jeg har hatt i hendene de to siste åra. Jeg må virkelig si at Seppe har utviklet seg til å bli det jeg tror er den dyktigste smeden i Norge til å lage smidde skipsbeslag. Essesveisene sitter godt, vedheften er upåklagelig og utformingen nydelig. Det trearmede beslaget til vaterstagsblokka jeg holdt i hendene er som et kraftig smykke som skal henge helt forut under klyverbommen nesten som en liten gallionsfigur. Den blir nok ikke lagt like mye merke til som en slik figur, men kjennere av estetiske detaljer burde la øynene hvile på de smidde detaljene om bord. Det er bare vakkert!

07.06.16

Morten Hesthammer