Venstre oppe: Jomfrua oppe i riggen, og her er taljrepet skåret inn også. Venstre nede: En kofilnagle i bruk.  Høyre oppe: Bronsekoppen lyser opp i den mørke riggen, og dekker over enden av wiren. Høyre nede: Kofilnaglene står på geledd i naglebrettet ut for stormasta.

Detaljer og detaljister

Nå er det en uke igjen til Bankskøyta skal døpes, og vi jobber på for å få fartøyet til å se presentabelt ut. Lars holder til under dekk, og er i gang med å sette opp skottet mellom maskinrommet og lasterommet. Det er ikke mye vi ser til ham vi som er oppe i friluft.

Vi som er på dekk holder på med riggdetaljer, og i dag har det gått i bendsling av vant. I den forbindelse må endene av vantene kappes på lengde, og da får vi en ende av wire som blir blottet. Det er viktig å holde vannet borte fra selve wiren, så å la enden være helt naken vil være veldig uheldig for å si det mildt. Da vil jo vann kunne trenge inn i wiren fra enden av, og all smerting og kledning vil være fånyttes og kanskje også gjøre problemet større da fuktigheten blir holdt inne. For å unngå at vann trenger ned mellom kordeler og tråder i wiren har vi fått spesiallaget bronsekopper som blir trædd over enden. Vi sendte en skisse med mål til Fredrikstad Maritime Center, og etter en stund fikk vi koppene tilbake. Flotte og fjonge er de, og vi er veldig godt fornøyde med resultatet. Koppene har blitt dreid, og i samme slengen har de støpt noen messingbeslag til oss. Det er godt med dyktige kolleger!

Når vi nå har stått og holdt på med blokker og blokkhus har folk stoppet opp og spurt om vi lager alt mulig sjøl til skøyta, og enkelte ting har vi kjøpt ferdig som dere forstår. Blokkene kunne vi godt ha bestilt hos Veteran-rig på His, men nå blei det ikke sånn fordi vi hele tida har tilpasset gamle beslag og av diverse andre grunner. Noen ting som vi har fått laget hos Veteran-rig er jomfruene, kofilnaglene og mastreringene. Endre, som driveren av Veteran-rig heter, har fått mål på ønskede ting og så har han dreid og bøyd askematerialene til det vi har bedt om. I disse dager har vi tatt tingene ut av linoljebadet, og fått dem fram i lyset. De tåler dagens lys, og det ser veldig flott ut der de kommer på sin rette plass.

Det finnes selvsagt mange småting vi kjøper både her og der, og de som har blitt presentert her er liksom våre håndverksmessige  brødre, og dem må vi ta ekstra godt vare på.

04.06-16

Morten Hesthammer