Venstre: Trond Olav har funnet fram målestokken og tar mål på ståldelene i ankerspillet. Høyre: Ankerspillet sett aktenfra.

Første akt av ankerspill

Litt over klokka ett kom som avtalt Trond Olav Sæbjørnsen fra firmaet I. P. Huse inn på scenen som avtalt, og jeg forlot gladelig de andre båtbyggerne for å være med Trond Olav. Etter å ha vært med på å løfte planker som er både 8 og 10 cm tykke og opp i 11 meters lengde kjenner jeg det godt i armene, så en pause derifra var jeg gladelig med på. Vi to kjørte til Sunnmøre Museum hvor Dagfinn Ullaland ventet på oss. Den alltid like hjelpsomme og glade Dagfinn tok oss med opp i annen etasje hvor han hadde skrudd løs noen lister slik at vi kom oss inn i «monteret» og kunne ta mål på ankerspillet på modellen vi bygger etter.

I.P.Huse vil lage og sponse et nytt ankerspill, og skal lage alle ståldelene til dette. Som vi kan se på bildene er det en ikke ubetydelig jobb. Trond Olav skal først lage arbeidstegninger og deretter blir deler brent ut av tykke stålplater. Fra gammelt av ville tannhjul og tannkranser bli laget i støpejern, men det har ikke I.P.Huse i sitt sortiment. Dette skal nok også bli førsteklasses.

Som vi ser er fundamentet av ankerspillet to kraftige planker, som vi kaller for beitinger eller beddinger. I beitingene blir trommel og sveivestang hengt opp, mens bremsen eller rettere sagt tilbakeslagslåsen sitter midtskips på palstøtta. Palene er noen flate «flyndrer» som er hengslet i et hus kalt palemora. Denne sitter igjen boltet til palstøtta. Når man sveiver på spillet går trommelen rundt og palene lager en klaprelyd. Denne klapringa, eller spillinga, skjer hver gang en av de fire palene detter ned fra ett hakk til det neste i tannkransen.

Treverket i trommelen er boltet fast til en firkantet stålstang. I akterkant av beitingene er denne stanga lagret opp. Og så er lagrene dekket til med en «kjerring» eller akterbeiting, sånn at fundamentet ser mer kompakt og kraftig ut.
Beitingene kom på plassen her i går, og når vi er ferdige med garnering, livholt etc, vil vi begynne med å slette overkanten av bjelkelaget og deretter montere bl.a. beitingene. Det blir stas. Da er vi liksom i gang med dekksarrangementet. I mellomtiden får vi se hva Trond Olav klarer å trylle fram på dataskjermen av tegninger. Det gleder jeg meg også til å se! Her blir mye å glede seg til framover.

20.02.15
Morten Hesthammer