Øverst: Bankskøyta slik den tar seg ut med undervannsskroget malt. Venstre: Gaffelklørne med enkelte beslag montert. Midten: Ror og beslag slik det ser ut i dagslys. Høyre: Georg og Angelo blander sammen undervanns kittet.

Puttel

Som nevnt i går holder vi på med mye småputtel for tida. Det betyr gjerne at vi går på hver vår kant og gjør helt forskjellige oppgaver hele gjengen. Josefine har holdt på med å kle klørne til gaflene med skinn, og det ser riktig så flott ut. Kasper har stått på siden av henne inne i verkstedet og høvlet til toppseilsrå til mesanmasta, og de andre har stort sett fortsatt med det arbeidet de holdt på med i går. Sjøl startet jeg dagen ute i mørket, og har der hugd litt i roret. Rorbeslagene felles noe inn i rorplata, og da lyset dukket opp omkring kl 09.00 oppdaget jeg at det var innfelling av rorbeslag jeg er i gang med.

Ikke lenge etter at lyset kom, kom også Ørnulf. Vi hadde en avtale om å reise over til Mørenot for å se om de hadde wire og kjetting til vårt formål. Det hadde de, og til en hel del andre formål også, så vidt jeg kunne bedømme. Wire i alle dimensjoner, galvanisert, galvanisert og fettet, syrefast, tre kordeler, 6 kordeler, 19 eller 36 tråder osv. sto linet opp både her og der. Samme store utvalget hadde de i kjetting, så vårt behov er bare peanuts for en slik aktør! Jeg fikk inntrykk av at dette var riktige fagfolk innenfor sitt felt, og jeg ser fram til å samarbeide litt med dem framover! Det er alltid mye å lære av dyktige folk.

Deretter var Ørnulf og jeg en tur på museet, hvor vi nok en gang betraktet detaljer på modellen. Vel tilbake på byggeplassen var kritt og zinkhvitt levert av Otto ved Dør og Vindusvern ute på Vigra. Det var virkelig gledelig, så på slutten av dagen blandet Georg og Angelo kritt, zinkhvitt og hvetemel i like deler og spedde det ut med kaldasfalt. Dette blei så kjørt sammen i en balje og pisket sammen ved hjelp av en drill til det hele fikk en kittkonsistens. Nå skal det hele få stå natta over i et varmt rom, så får vi se om vi fortsatt er fornøyde med konsistensen i morgen. Det kan jo hende at kittet da har tørket ut litt.
Sjøl gikk jeg tilbake til roret hvor jeg nå kunne se hva jeg holdt på med. Ørnulf forlot plassen, og mørket senket seg. Så sto jeg atter i mørket og hogde på roret.

15.12.15
Morten Hesthammer