Oppe: Jørgen henger over lukekarmen og klinker fast skalkejernene. Venstre: Angelo har skjært hull i dekket for å felle på plass dekksprimer. Midten: Alfred har tatt med seg deler inn i varmen hvor han kan male delene i ro og fred. Høyre: Josefine kler klaumakken  med skinn.

For noen dager siden laget Kasper og jeg en liste over arbeidsoppgaver vi kan gjøre før vi reiser hjem til fredagen. Flere ganger i løpet av dagen kommer en av de andre til oss og trenger en ny arbeidsoppgave. Lista krymper, og jeg krysser fingre og tær i håp om at zinkhvitt og kritt skal dukke opp slik at vi kan sparkle natene med hjemmelaget kitt før vi reiser. Så skjedde det! Leverandøren har ringt og sagt at varene har kommet til Vigra, og kan leveres i morgen. Det er kjekt, for da har vi plutselig nok arbeidsoppgaver til å holde ut hele uka med alle mann.

I dag har jeg holdt på med å montere diverse beslag, og sist på dagen har jeg vært i gang med å felle på plass rorhengslene. Det er tre sett, og det må monteres pinlig nøyaktig. Derfor må jeg passe på at alt blir på linje og skikkelig. Burde jo ha satt en annen person til det selvsagt, for nå er det jo ingen vits i å klage hverken på det ene eller det andre om dette går skeis. Jeg får heller legge meg i sælen og gjøre det korrekt.

Jørgen klinker fast skalkejernene til lastelukene, og i rommet under ham finner vi Angelo i ferd med å montere noen prismer i dekket. Prismer i dekk finner vi ikke på modellen, men du verden hvor lyst og fint det blir under dekk bare ved å sette inn noen få glassbiter. Prismene blir montert midt i et nat, slik at vi ikke skjærer over en dekksplanke men fordeler utskjæringen i to planker. Vi kommer til å legge prismene i kitt, og forsegle på toppen med en bronsering som skrues fast i dekket og presser primet på plass i falsen.

Josefine har vært i gang med å kle klauamakken og klør til gaflene med skinn. Skinnet vætes slik at hun kan strekke det godt ut og feste det med kobbertacks. Lars og Johan er begge i gang under dekk. Lars lager innredning i mannskapslugaren, mens Johan skal sette opp noe skott inne i skipperlugaren.

Georg og Alfred har slått seg på malerfaget. En undervanns og en overvanns. Georg primer undervannsskroget, og da får vi god innsikt i hvor stor del av skroget som skal dykkes ned, mens Alfred maler nedgangskappen skyveluke og den slags med hvit linoljemaling. Med linoljemaling er det lett for å gå i baret og smøre på som om det var alkydoljemaling. Det går bare ikke, for da blir malingen så tjukt påsmurt at den tørker i overflaten uten at malingen under tørker. Det blir liksom bare en snerk, og det går ikke. Alfred skjønner det herre, og koster malingen tynt utover. Han skal nok få til et godt resultat.

Så får vi se i morgen. Første mann som byr seg frem skal få nate skroget.

14-12-15
Morten Hesthammer