Venstre: Høvlinga er overstått og Georg primer natene med kokt linolje. Midten: Det er slutten på dagen og Josefine har funnet den minste høvelen på bruket. Ble den vanlige høvelen for tung etter hvert? Høyre: Tøffe trioen er klare for helg!

Den siste slettinga?

Skroget er ferdig drevet! Jeg har nevnt det tidligere; det er mange tunge tak i løpet av byggeprosessen av et slikt skrog. Å drive er rimelig tungt, i alla fall den første uka. Så begynner man å bli vant til det, men da er jo jobben så godt som over. For å ha et godt liv med driving er det viktig at man står godt, dvs. i passe høyde og passe avstand fra skroget. Dessuten at det ikke er hinder i veien for drivekølla. Bare slike enkle ting viser seg vanskelig å få til i praksis, og jobben blir tyngre enn nødvendig. Nå er den fasen over, og det har nok mange gledet seg til. Påfølgende jobb er minst like hard, og det er den som har blitt utført på lørdag 12 desember.

Lørdagskosen har bestått i å håndhøvle skroget overvanns. Med skarpslipte stål i håndhøvelen har hver mann gått på skutesida og finhøvlet, og fjernet spor etter den elektriske høvelen. Det går ikke mange minuttene før man merker at man har noen lite brukte muskler i buken, og armene visner sakte hen utover dagen. Heldigvis er fribordet nokså lite på de tradisjonelle fartøyene, og når man er flere om jobben, så går det unna. Hele fribordet har i løpet av dagen blitt håndhøvlet, så på mandag får jeg gå over med kritiske øyne og se om jeg er fornøyd. Akkurat det er vel ikke sånt som får populariteten til å blomstre, men det er som regel smart med en liten kvalitets sjekk. Så får vi håpe at den siste slettinga er over!

Vi venter nå på zinkhvitt og kritt, slik at vi kan lage vårt eget kitt. Forhåpentligvis dukker det opp på mandag eller seinest tirsdag. Fram til da vil vi holde på med en del småoppgaver, og i dag kom også rorbeslagene. Derfor kan også roret monteres, eller i alle fall rorbeslagene. Det nærmer seg slutten på de oppgavene vi kan gjøre noe med, så det er om å gjøre å komme på alle de småoppgavene vi kan få gjort. Det er snart jul!

13.12.15
Morten Hesthammer