Venstre: Peter driver og driver. Midten: Lars ser om han har teknikken for å få ut et helt nøste av haugen med løs bomullstråd. Høyre: Lars i gang ute ved skandekket.

Nok en tur på bomullsmarkene

Så har jeg hatt en uke på hjemmebane hvor jeg har gjort helt andre ting enn å drive. Det vil si jeg og kona var ute for å seile en tur i Hardangerfjorden, og det blei mest driving, for vinden forsvant straks vi var ute på fjorden. Det blei mer å drive dank enn det vi driver med på Bankskøyta. Hva betyr dank for noe?

På Bankskøyta har A-laget, dvs. det andre laget, drevet det meste av dekket med den første tråden. Det er den løse tråden som smyger seg så herlig ned i natene når vi fører den ned med settjernet og pakker den i hop med rabattjernet. Den største vanskeligheten med denne løse bomullen er faktisk å få et helt nøste lirket ut av den haugen den kommer i. Har man begynt å dra i feil tråd, så kommer det ikke noe nøste fram. Bare korte tråder. Løse fibre har også en tendens til å slippe taket i tråden og de ser ut til å like seg godt på arbeidsbuksa. I alle fall ser jeg ut som et fluffy kosedyr når jeg er på vei hjem etter arbeidstid. Trådene er liksom ikke helt til å børste bort heller, de klenger seg til den sorte buksa omtrent som når man har fått snott på fingeren og prøver å knipse den vekk. Vel, vel, kanskje en dårlig sammenligning.

Tråd nummer to er en spunnet bomullstråd, og den er ikke like herlig å drive med, men den fyller godt i natene. Med denne tråden skal vi fylle opp natet slik at det er ca 7 – 10 mm ned til drevet, det resterende skal fylles opp med Sikaflex 290 DC. A-laget har kjempet på og har brukt opp det aller meste av dette drevet uten at vi er i mål. Ny bomullstråd er bestilt og kan dukke opp når som helst.
Jeg tok en liten tur innom Wikipedia for å se hva de skriver om bomull, og det var lite oppløftende lesing faktisk. En av de verste vekstene i jordbruket på verdensbasis. Dette pga. alle sprøytemidlene, kunstgjødselet og vannet man bruker. Nå er det jo ikke store greiene vi bruker til båter og fartøy, men det er nesten rart det er så lite fokus på denne verstingen i dagliglivet. Jeg har jo i god tro dratt på meg bomullsskjorter både titt og ofte, og jeg har mange jeg nesten ikke bruker. Skulle strimlet opp disse og drevet med dem i stedet for å hente ny bomull! Nei, nå kom jeg visst helt ut på markene.

I morgen regner jeg med at vi begynner å reise stillaset slik at vi er klare til arbeide med skansekledning og rekke etter at dekket er drevet og natet. Deilig å la høyrearmen hvile etter mange slag i løpet av en dag!

31.08.2015
Morten Hesthammer