Bankskøyta som er under bygging på Prestebrygga, blir ganske lik bankskøyta ”Anna”. Bankskøyta ”Anna” var bygd på Vestnes i 1888, sannsynligvis av Kristen Salthammer for kjøpmann Hans Fugleberg i Ålesund. Skøyta var rigga som sluppgaleas med en drektighet på 24 netto registertonn. Hun hadde følgende mål: Lengde 57,7' Bredde: 16,8' Dybde: 6,4'. Under fiske hadde ”Anna” 11-12 manns besetning. I 1890-åra ble hun ført av bl.a. Jonas Fuglevik, Iver P. Gamlem og Nicolai Ystenes. ”Anna” ble solgt til Remøya i 1906. Ishavsskute fra 1910, ombygd og innsatt motor i 1911 og nytt navn, ”Sjømøen”. Solgt til Senja i 1917. Forliste som Tromsøskuta ”Drivis” i Kvitsjøen i 1928. ( Foto utlånt av Johan Ottesen, Ulsteinvik )

Bankskøyta skal eies og drives av Stiftinga Sunnmøre Museum

Den nybygde bankskøyta skal eies og drives av Stiftinga Sunnmøre Museum som museumsfartøy og formidler av handlingsbåren maritim kunnskap som bl.a. seiling, fisking, navigasjon, stell av skrog, rigg og utstyr.

I godt selskap…..

Bankskøyta vil ligge fortøyd ved et av byens eldste sjøhus, nå Fiskerimuseet, ved «Molja» i Ålesund sentrum.
Husene langs denne gata, Molovegen, var av de få som ikke ble ødelagt i den katastrofale bybrannen som raserte hele Ålesund sentrum natt til 23. januar 1904. Her vil du fremdeles finne et autentisk trehusmiljø der mange av de gamle håndverkstradisjonene knyttet til maritim virksomhet, var lokalisert.

Fiskerimuseet i Ålesund, sett fra Skansekaia. I forgrunnen ser vi selve fyrtårnet «Moljå», ytterst på piren som går ut fra Molovegen. I bakgrunnen ruver ærverdige Aspøy skole.