Lars Leine i det som skal bli skøyta

Velkommen om bord!

-Velkommen om bord, møtte skipsbygger Lars Leine meg med, da jeg besøkte byggeplassen for bankskøyta denne uka. Det underlige «puslespillet» som skal bli den rene eventyrskøyta i vår tid, bruksfartøy for over 100 år siden, begynner å ligne en båt. På tampen av sommerferien kom brorparten av spantene på plass, og i dag lar det seg gjøre å «ta turen om bord».
-I alt 17 av 30 doble spant er på plass, og jeg må bare la meg imponere over den jobben som allerede er gjort, sier Lars, og fortsetter:
-Det er furu hentet på Ellingsøya og Sula, røtter håndskåret på saga på Stafset. Spør ikke meg hvordan de har fått det til. For det er snakk om solide dimensjoner, dimensjoner fra 17 til 20 cm i tykkelse og bredde. Når du så setter sammen to og to, skjønner du at denne skuta blir en kraftplugg.
-Hvor mange slike dobbeltspant skal på plass før hele «skjelettet» er ferdig?
-I alt 30 spant. De resterende er under arbeid på Hardanger Fartøyvernsenter, og ventes hit i neste uke. Så over neste helg er det vel verd å ta turen ned på Prestebrygga i Ålesund, for da vil vi kunne vise frem hele «gull-rekka», smiler Lars Leine.