Øverst: Bolten har fått et snitt fra hver side på riktig lengde. Til venstre: Slik sitter boltehodene når bolten er ferdig drevet på plass i revisèen. Midten: Nærbilde av snittene hvor bolten skal knekkes av. Til høyre: Bolten er drevet på plass, og snittene ses ca. klinkeringens tykkelse utenfor hullet i spantet.

Bolting

Jammen meg kom vi i gang med å bolte fast reviséen i dag. Hodet på boltene har smeden vår, Seppe, smidd for en god stund siden. Etter smiing har boltene vært en tur igjennom et bad med flytende varm sink. Denne prosessen kalt varmforsinking krever at stålet er reint og tørt før de bades. Det er altså ikke helt som oss som gjerne bader for å bli reine. For å få stålet reint blir det lagt i saltsyre, og deretter tørket. Sinken som legger seg utenpå stålet, og skal bidra til å hindre stålet i å ruste, i alle fall på en stund.

Reviséen boltes med 16 mm bolter til spantene, derfor borer vi med 14 mm igjennom begge deler. Inne på reviséen skal hodet forsenkes så det ligger jevnt eller litt under overflaten på treverket, og utvendig skal en klinkering (klinkeskive) ligge noe under overflaten. I Reviséen skjølpes en forsenkning slik at hodet sitter pent i hullet, mens på spantene kan vi være noe mindre nøye. Hudplankene vil jo allikevel dekke over bolten og skjølpehullet.
Når dette er gjort måler vi hullets lengde fra innvendig i forsenkningene, og så legger vi til ca 5 mm for en klinkering. Før vi slår i bolten kapper vi den på nøyaktig denne lengden, eller vi lager to dype snitt på hver side på riktig lengde. I og med at boltediameteren er større enn hullet må bolten spisses. På den bolten som er kappet på nøyaktig lengde må vi aldri fjerne gods, altså spisse bolten på en smergelskive eller lignende. Da klarer vi nemlig ikke å klinke et hode på bolten slik at klinkeringen sitter fast. I stedet spisser vi bolten ved å legge den på ambolten og slå skrått ned på tuppen slik at bolten får en fas. Da har vi ikke tatt vekk gods og kan klinke stålet ut til et hode. Til de boltene vi har satt inn så langt har vi hatt såpass med overmål at vi har laget de to nevnte snittene, og spisset tuppen av boltestålet som er til overs.
Når boltene så har vært klargjort som beskrevet er det bare å drive dem på plass med en måkkert eller slegge. Furu er relativt mykt, så vi passer på å ikke drive dem for hardt inn i treverket. Bolten som har passe lengde kan få en klinkering og klinkes, mens den bolten med snitt bøyes fram og tilbake et par ganger til den knekker av. Da har vi et veldig godt utgangspunkt for at ringen skal sitte etter noen slag med klinkehammeren. Bolten sitter nå så stramt i hullet at vi kan klinke ringen på uten at en mann står med mothold på innsiden. Det hender selvsagt at bolten slås litt tilbake under klinking, og da må vi ha mothold. Det krever en ekstra mann til jobben, noe man alltid har forsøkt å unngå. Det er derfor viktig at klinkehammeren er relativt lett.

I dag fikk vi satt fast den øverste delen av reviséen, og i morgen (tirsdag) vil vi gjøre vårt beste for å bolte på plass den nederste delen. Det blir en gledens dag.

15. desember 2014
Morten Hesthammer