6 klassinger 07 11 14 (3)

6-klassinger «mønstrer på»

Nærmere 100 6-klassinger fra fire ulike skoler i Ålesunds hadde en spennende dag med bankskøyta nylig. De fikk både prøve seg som båtbyggere, være med på byvandring og få se og høre historien knyttet til den spesielle perioden i lokal skipshistorie.

Elevene kom fra skolene Hessa, Aspøy, Vik på Ellingsøy og den Internasjonale skolen på Gåseid. Sammen med pedagoger fra fire ulike museum innen Stiftinga Sunnmøre Museum, var de valgt ut som de første til å prøve et undervisningsopplegg om båtbygging og skipshistorie.
På selve byggeplassen fortalte båtbygger Lars Leine om arbeidet med bygging av en fullskala kopi av en original bankskøyte. Her fikk elevene prøve seg på ulike tømreroppgaver, som hører dette yrket til.

Så var det vandring langs Ålesundet med fortelling om den gamle byen før bybrannen, og hvordan bankskøytene dominerte havnebildet på slutten av 1800-tallet. Deretter gikk turen til Aalesunds Museum, der elevene selv kunne kle seg i en gammel fiskerdrakt, bestående av tunge skinnklær. Her fikk de også se hvordan den ferdige skøyta vil bli, før de tok turen ut i det gamle båthuset for å se en original «svensk-rull», forløperen til småbåten dorry. Disse båtene ble brukt til fiske fra bankskøyta ute på de store fiskebankene.

Til våren braker det løs for alvor med undervisning for flere spente barn og unge, og når skuta kan kaste loss i 2016 er kanskje noen av disse barna de første som får mønstre på.
Fotograf Marit Brunstad fra Sponland Foto fulgte elever fra den internasjonale skolen gjennom bankskøytedagen. Her er noen av hennes blinkskudd som viser ivrige elever i sving.

Ole M. Ellefsen