Forskjellige bilder som viser Jørgen i arbeid med skostallen.

Skostallen

Mens jeg kan nyte sommerdagene på Rivieraen må mine kolleger fortsette arbeidet på bankskøyta. Med dagens elektroniske muligheter kan jeg allikevel følge såpass med at jeg har peiling på hva som foregår om bord. Ut ifra bilder forstår jeg at Jørgen er i gang med skostallen blant annet. At denne har fått sitt navn på grunn av fasongen er jeg ikke i tvil om. Skostallen er ikke en plass man setter fra seg skoa når man går om bord, men en hesteskoformet naglebenk som går på sidene og foran stormasta.

Selve hesteskoen er laget av tre planker; to rette på sidene og et krummet emne i forkant. Det krumme emnet er på bankskøyta så krumt at vi har måttet bruke en fururot. Det er ikke alltid skostallen er så krum at det er nødvendig, ofte er den litt kantete i hjørnene og så er det fremste stykket bare svakt avrundet. Da kan man nøye seg med tre rettvokste planker, og det er selvsagt mye enklere enn å grave opp en rot. Liaaen har rett og slett vært litt snobbete når han har rundet skostallen så mye at den virkelig kunne vært spikret oppunder hoven på en gigantisk hest. Hesteskoen er 3’’ (75 millimeter) tykk og står på noen føtter for å komme like høyt opp som naglebenken ute i borde. Det er jo viktig at naglebenken kommer såpass høyt opp over dekk at den er praktisk å bruke når man vil henge fra seg taukveilene fra fallene, som blir nokså store når seilene er satt.

I akterkant av masta forankres hesteskoen til to beitinger som blir en avslutning på skostallen og beina i skoen er spikret til disse. Det er viktig at alt dette står godt og er forsvarlig sammensatt, for når seilene er satt vil draget fra fallene (dvs. tauverket som man heiser seilene opp med) være festet til skostallen. Beitingene går på enkelte fartøy gjennom dekk og er festet til en dekksbjelke, men på bankskøyta står hele greia montert oppå dekket. Vi har laget noen tapper på beitingene slik at disse står solid og etterpå sendt noen lange bolter igjennom beitingsåsen, beitingene og boltet dem fast gjennom dekksbjelken. Det bør holde!

Med skostallen på plass er dekksarrangementet stort sett på plass. Nå venter vi bare på deler til ankerspill og smidde beslag til pumpa og andre beslag som blir spredd litt rundt omkring. Vi er ikke arbeidsløse enda!

26.10.15
Morten Hesthammer