Venstre: Seppe og hans hjelper ser ut som figurer fra en stumfilm etter å ha slitt med rorkulten i noen timer. Høyre oppe: Emnet er varmet opp til passe temperatur og kløyves ved å drive verktøyet gjennom emnet. Midten nede: Fargene på stålet forteller oss at det er forskjellig varme på de forskjellige stedene. Høyre nede: Øyet i rorkulten har kjølnet. Får de smidd det videre til det vi ønsker?

Grov smiing

I uka som gikk var smeden vår Seppe i Odda for å smi rorkult til Bankskøyta. Rorkulten, eller styrepinnen, er et kraftig stålbeslag som har et øye som tres over rorstammen og som fortsetter framover i selve kulten som avsluttes med to øyer framme på «pinnen». I øyene skal vi huke inn blokker for å få utveksling nok til å bevege roret dit man ønsker under seilas.

For tre ukers tid siden fikk vi emnet til rorkulten fra I.P.Huse, og det var en tung stålbit 75 x 75 mm i firkant og ca 1,6 meter lang. Hvor mange kilo den veier vet jeg ikke, men noe å bakse rundt med aleine i smia er det i alle fall ikke. Seppe har derfor alliert seg med en dyktig smed i Odda, og det er derfor smiinga foregår der og ikke i Norheimsund på Seppes hjemmebane. Seppe har både gruet seg og sett fram til seansen, og han har vært klar på at dette er en vanskelig sak. Første utfordring i smia var å få emnet varmt nok i hele det ønskede området. Det skal litt energi til for å få varme nok og stor nok spredning på varmen i avelen.

Smedene har valgt å kløyve emnet, for å smi ut øyet som skal tres over rorstammen. En mann holder kløyveverktøyet og den andre ser til at verktøyet drives ned igjennom det rødglødende emnet. Det arbeidet er nå gjennomført, og jeg har forstått på Seppe at neste utfordring er å få formet hullet slik at det har samme fasong som rorstammen. Det er en grei jobb når det er småting man jobber med, men det er det jo ikke nå. Alt er tungt og varmt og etter hvert også sotete. Jeg er spent på å se om smedene får temmet stålet til den ønskede rorkulten, men det får vi ikke svar på før om noen dager. Vi får smøre oss med tålmodighet!

14.03.16

Morten Hesthammer