Oppe: Vantene er nå tredd over masta og ligger ovenpå bolstrene i godset. Venstre nede: Nærbilde av godset som viser vantene og helt nederst stroppen som forbinder armene i lensetakkelet. Høyre nede: Kasper monterer eselhodet.

Vant og uvant

De siste ukene har Sarah og Kasper vært i gang med å kle wire og klargjøre vanter, stag og beslag for montering på masta. At det er tretjære involvert i arbeidet var vi ikke i tvil om da vi ankom vårt Ålesundske hjem søndag kveld. Straks vi åpnet ytterdøra slo en kraftig lukt av tjære mot oss, og synderne til lukta var selvsagt arbeidsklærne våre som hang i andre etasje utenfor leiligheten. Ikke så merkelig at de som bor under oss lurer på hva slags folk vi er, og at de syntes vi lukter besynderlig.

Torsdag i neste uke er det meningen at mastene skal reises, så det er på tide å få ting på stell. Gledelig var det derfor at Sarah og Kasper i dag trædde lensetakkel og vantøyer over masta og fikk dem på plass over bolstrene. Lensetakkelet er en wire som ligger først på bolstrene. Endene viser akterover og bukta går bare om masta. For å forbinde dem i akterkant av masta er det en taustropp som går i akterkant av masta og liksom lager et øye når denne ligger om takkelet. Ovenpå lensetakkelet kommer så vantene ovenpå, og da i et visst system. Det er tre vant på hver side, og det betyr at en av dem må ha et spleist vantøye, og de to andre står i spenn og er bendslet sammen til et øye. Systemet er at det spleiste øyet fra styrbord framvant kommer først på, etter lensetakkelet altså. Deretter babord framvant, å styrbord spenn og til slutt babord spenn. Alt dette er nå på plass, og vantene er strammet nedover til mastrestolen i dekkshøyde, sånn at alt ligger fint. Staget som er ekstra kraftig, 22 mm wire, er nå klar til å træs på plass. Den ligger over godset men er festet på en treklamp i akterkant av masta, sånn at retningen løper fint hele veien ned til stevnen.

Avslutningsvis monterte Kasper eselhodet helt i toppen av stormasta. Den er utformet som et åttetall og sitter nå fast med den ene nullen på stormasta. I den andre nullen har vi trædd på plass toppstanga, så for øyeblikket ligger stormasta på kaia i sin fulle lengde på ca 23 meter.

Sarah fortsetter å kle og klargjøre wire mens Kasper nå har begynt å hjelpe meg med å klargjøre blokkene. Vi står på videre med torsdag i neste uke som første milepæl.

25.05.16

Morten Hesthammer