Her ser vi bilde av det gamle originale skylightet som Stein Gjøsund eier, og ett bilde som viser hvordan skylightet på modellen ser ut. Likheten er slående.

Skylight

Skylight har blitt laget i mange fasonger, og på Bankskøyta skal det lages ett med «valmet tak». Det skal stå på rufftaket og gi lys ned i skipperlugaren. For øyeblikket er jeg i gang med å lage noen skisser og målsette dem slik at en av de andre båtbyggerne kan lage det ved hjemmebasen til Hardanger Fartøyvernsenter. En annen kar som har jobbet som båtbygger tidligere, Stein Gjøsund, kommer i fra Ålesundsområdet og av en eller annen eier han et originalt skylight fra en bankskøyte og jammen meg har det samme fasong som det vi har behov for. Det er bare litt mindre enn hva som skal være på vår skipperlugar.

Vi vender alltid tilbake til modellen og hvordan deler tar seg ut der og dimensjonene som er brukt på modellen. Proporsjonene stemmer overraskende godt fra modell og til Stein sitt skylight. Vi er derfor ikke så redde for å gå tilnærmelsesvis slavisk etter modellen. Fordelen ved å se et skylight i full størrelse er at alle detaljer kommer så godt fram. Her ser vi tappinger, falser og festemidler.
Å få slike originaldeler i hendene og bruke dem som utgangspunkt for kopier er helt supert. Det aller beste er om delene er slått fra hverandre, for da ser vi virkelig hvordan de skjulte fellingene er laget osv. I denne  omgang får vi det gamle skylightet være som det er, men fristende er det å lirke litt her og der. Men jeg gjør det altså ikke..

22.06.15
Morten Hesthammer