Bilder av diverse blokker. Vi har bruk for flere.

Blokker

I snart to år har vi stått under tak og bygd Bankskøyta, og for dem som trur det er bare kjekt å få båten på sjøen så kan jeg fortelle at det er det ikke. Vi holder tross alt på i Ålesund, og enkelte ganger har man lite lyst på å stikke nesa utenfor i vær og vind. I dag var en slik dag; et par minutter i friluft og hele garderoben var våt. Håret lå klistret til skallen og bekker fulgte håret ned i nakken og videre nedover. Løftet man på en arm for å gjøre noe oppover rislet det straks en liten bekk innover mot armhulen. Det er bare å innse at vi hadde det best under tak.

Etter å ha blitt rimelig fuktig fant jeg ut at jeg  komme meg under tak igjen, og tenkte da å sortere blokkene til riggen, som Ørnulf og co har samlet sammen. Det er en brokete forsamling av gamle blokker. Noen er flott formet, mens andre er heller av den litt mindre elegante typen. De som har flottest fasong er gjerne gamle blokker fra seilfartøy. Noen har utvendige beslag eller innvendige beslag, mens andre spor for en taustropp. Noen har fast krok, mens andre er utstyrt med andre varianter for å kunne festes til tau eller wire. Vi har bruk for alle disse typene i dimensjoner fra 5’’ til 11’’, og vi skal bruke 83 stykker. Tallet virker gjerne ikke skremmende, men når vi nå etter en dag har klart å plukke fram ca 20 stykker ut av en haug på det dobbelte så skjønner vi at dette blir en seig omgang.

Heldigvis har vi enkelte observante og giverglade mennesker blant oss. For et par uker siden sto det en pappeske utenfor døra til verkstedet da vi kom på jobb om morgenen, og oppi esken lå det en gammel talje med to enskårete blokker og en liten hilsen i fra giveren. Disse to blokkene vil nå få et nytt liv etter å ha ligget årevis uvirksomme i en kjeller eller garasje. Igjen skal de bli pusset og smurt med olje og grafitt. Det må da være som å bli hentet ut fra gamlehjemmet for å være med på ungdommelige aktiviteter igjen. Om det er andre som har blokker som de trur kan gjøre nytte for seg om bord i Bankskøyta så er det bare å ta kontakt med oss på Bankskøyta, eller Ørnulf Opdahl som er prosjektets leder. Båten skal rigges opp nå i løpet av mai måned, og hver en blokk er velkommen hos oss!

21.04.16

Morten Hesthammer